De splitsing van de Ourthe
Het hemelvaart-weekend is de perfecte gelegenheid om een kort uitstapje te plannen naar de Ardennen en daar enkele mooie wandelingen te maken langs bijvoorbeeld de Ourthe. Met het hemelvaart-weekend zijn wij naar Engreux gereden om daar vanaf camping Au bout de Monde verschillende wandelingen te maken en enkele dorpjes te verkennen.
Na ons werk gooien we snel nog de laatste spulletjes in de auto, om vervolgens richting de Belgische Ardennen te reizen met onze dtbd daktent. Het is ongeveer 2,5 uurtjes rijden, we zijn helaas niet de enige die besloten hebben om een lang weekendje weg te gaan. Dus het is enorm druk op de weg, de drie uurtjes zijn verlengt naar 3,5 uur. Na veel file rijden zijn we eindelijk op de camping aangekomen, wat ben ik blij dat de daktent binnen 10 minuten staat en dat ik het bed vooral heb opgedekt. Snel maar aan de rode wijn en nog even op komoot speuren naar een mooie wandelroute.
Al snel ontdekken we dat er veel verschillende wandelroutes vanaf onze camping starten, waaronder ook de wandelroute die langs de Ourthe. Het is een wandeling van ongeveer 4,5 uur met een lengte van 16,9km ideaal voor een dagwandeling! Met als een van de hoogtepunten de stuwdam van Nisramont.
De Ourthe in de belgische Ardennen
De Ourthe is een prachtige rivier die door de Belgische Ardennen stroomt. Het is een van de belangrijkste waterwegen in de regio en staat bekend om zijn schilderachtige schoonheid en indrukwekkende landschappen. De rivier ontspringt in de buurt van Libramont en voegt zich samen met de Amblève bij Comblain-au-Pont. Bij het dorpje Nisramont verdeelt de Ourthe zich in twee takken en creëert een adembenemend schouwspel. Dit is een plek die waar onze wandeling langs komt en zeker een bezoek waard is. Waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht op de rivier. Langs de oevers van de Ourthe vind je ook charmante dorpjes en stadjes, zoals La Roche-en-Ardenne en Durbuy. Deze plaatsen bieden een mix van historische bezienswaardigheden, gezellige cafés en restaurants en de mogelijkheid om te genieten van de lokale keuken en specialiteiten.
Onze wandeling langs de Ourthe begint vol belofte, terwijl we door het schilderachtige dorpje Engreux wandelen horen we het water al stromen van de Ourthe. Het perfecte geluid voor een ontspannen wandeltocht. De groene en gele weiden gaan langzaam over in beboste heuvels die je omringen terwijl het wandelpad volgt. De geur van dennenbomen vult de lucht. We lopen langs de overs van de Ourthe waarvan het water sneller begint te stromen, we naderen een van de eerste vistrappen en via een brugetje steken we het water over.
De splitsing van de Ourthe
Naarmate we verder wandelen worden we getrakteerd op splitsing van de Ourthe, na ongeveer 5 kilometer komt dit natuurlijke fenomeen naar voren. De rivier verdeelt zich in twee takken die elk hun weg vinden door het heuvelachtige landschap. Dit is een plek die je zeker niet mag missen! De splitsing creëert een betoverend beeld van stromend water dat zich door de ruige omgeving baant. De splitsing wordt verder versterkt door de aanwezigheid van grote rotsblokken en steile kliffen. De splitsing van de Ourthe bij Nisramont is een uniek natuurverschijnsel dat de schoonheid en diversiteit van de Belgische Ardennen weerspiegelt.
Vanaf het uitkijkpunt over de splitsing daal je een klein stukje af om vervolgens via enkele trappen weer te stijgen, tijdens het stijgen kom je op een hoogte van 330m waar je zeker even de tijd moet nemen om een kleine snack te eten op een van de bankjes, langs het wandelpad. Je ziet van veraf de stuwdam van Nisramont, waar je later tijdens de route overheen zal wandelen. Je vervolgt de het pad door de bossen over de bergkam met adembenemende uitzichten over het water en de bergen van de Ardennen.
Stuwdam van Nisramont
Vanaf het uitzicht punt over de stuwdam dalen we via enkele trappen af naar de stuwdam, wat een reusachtig bouwwerk. In de verte lijkt het een klein en smal bruggetje die het water tegen houdt, maar van dichtbij is het enorm. De stuwdam van Nisramont is 116m lang en heeft een hoogte van 16m. Het is ook een waterkrachtcentrale en een waterzuiveringsstation, maar bovenal een unieke plek te midden van de natuur! Het water dondert naar beneden en het maakt een heel kabaal. Over de stuwdam gaat het wandelpad verder en schieten we weer de magische bossen in van de Ardennen. Na enkele kilometers is het lunchtijd en we vinden een klein verscholen bankje aan het water waar we onze typische hikerslunche klaar maken. Het Opinel Nomad kit komt uit de rugzak en we snijden een heerlijke zeebonk aan, de wie rijkelijk beleggen met een hammetje uit de buurt. Beter is er toch niet! We genieten nog even na om onze weg te vervolgen langs het water over smalle paadjes en over kleine houten bruggetjes.
Dat valt even tegen
Na de lunch hebben krijgen we een korte klim en daar gaat het even fout, mijn knie schiet op slot en ik kan vrijwel niets meer. We moeten nog ruim 6 km wandelen, maar de knie wilt niet mee werken. Tijd om de stokken en maar bij te pakken en strompelend het pad te vervolgen. Met veel pijn en moeite weet ik omhoog te zigzaggen, het gaat niet van harte en het ergste moet nog komen, de afdaling. Door de klappen op de knie van het afdalen zijn we gedwongen om even te rusten, gelukkig bied deze route meer dan voldoende punten om even te kunnen gaan zitten en genieten van de bossen, het water en panoramische uitzichten over de bergen.
Nog maar 5 kilometer te gaan
Ik heb het niet vaak, maar wat ben ik blij als deze wandeling voorbij is. De laatste kilometers lijken wel dagen te duren. De smalle paadjes beginnen te vervelen en elke stap die ik zet gaat meer pijn doen. We zijn bijna bij de laatste oversteek over de Ourthe, de Nasse de Berbet. Een pré barricade voor het stuwmeer en de stuwdam, waarna we vervolgens de laatste klim inzetten over een breed grindpad. Het lijkt erop dat we weer wat dichter bij de ‘bewoonde’ wereld komen en met nog maar enkele kilometers krijg ik weer wat meer energie om de laatste klim in te gaan. Elke stap met het omhoog wandelen voelt alsof iemand mij met een knuppel op de knie slaat en wat ben ik blij dat we boven zijn. Ik kan het bier op de camping al proeven en ruik het borrelplankje al.
De laatste stappen door Engreux
Yes we zijn er bijna! Nog enkele stappen over een slingerende weg door de polder van Engreux en wat is het uitzicht prachtig. Gele velden van de koolzaadbloemen, de geur van vers gemaaid gras en het geluid van zwaluwen op de achtergrond. Ook al zijn we er bijna, het is tijd om even te genieten op een bankje van het uitzicht en de zwaluwen.
Vol goede moed zetten we de laatste kilometer in en de camping is in zicht, we hebben het gehaald! Tijd voor een Chouffke op het terras van de Camping en nog enkele andere lokale biertjes.
Bekijk de wandelroute op komoot