Mijn thuiswater zoals we dat als vissers zouden zeggen, jaja… Ik (Coert) vis ook graag en dat kan maar al te goed met als thuishaven de Biesbosch. Ik ben een echte Drimmelnaar, geboren en getogen. En ik schrijf maar al te graag over de omgeving van Drimmelen en dan voornamelijk over de Biesbosch. Als klein manneke altijd aan of op het water te vinden in de omgeving van de Biesbosch. Het heeft gewoon iets magisch! De Biesbosch is een waterrijk natuur- en recreatiegebied. Kenmerkend door de zoetwatergetijden, kregen en wilgenvloedbossen. Sinds 1994 kreeg de Biesbosch de officiële titel van Nationaal park, sinds dien is het ook Nationaal park de Biesbosch en staat het ook op de lijst van beschermde natuurgebieden.
Er valt een hele hoop te vertellen over het ontstaan van de Biesbosch, de natuur maar vooral ook voer de vele wandelpaden die er te vinden zijn. Wees eerlijk daarvoor zijn we natuurlijk hier!
Er zijn vele officiële wandelpaden in de Biesbosch, ik mag je natuurlijk niet aansporen maar de kind in mij kan het niet laten. Er zijn ook een ‘onofficiële’ wandelpaden te vinden in de Biesbosch, zoals oude dierenpaden of ga zelf de Biesbosch ontdekken. Let er wel op dat je de natuur niet verstoort. Om te wandelen in de Biesbosch moet je van te voren afvragen, welk deel wil ik zien en bewandelen. Een aantal delen van de Biesbosch zijn namelijk alleen per boot bereikbaar. Daarom is het belangrijk om vooraf goed te kijken waar de start bevind. Wij gaan altijd graag met de boot op stap, ook die behoort naast de daktent tot onze outdoor uitrusting, een enorme luxe! Maar wees gerust er zijn ook een hele hoop opties om met een pond, fiets, auto of via een huurboot / excursie boot de wandelpaden van de Biesbosch te verkennen.
De Biesbosch is het terrein van de adelaar, de bever en de ijsvogel. De flora en fauna is ontzettend indrukwekkend. Al wandelend beleef je de wildernis van dit gebied pas echt. Gewapend met een verrekijker en een vogelgids ben je klaar voor jouw avontuur door het zoetwatergetijdengebied. Er zijn ontzettend veel wandelroutes door de Biesbosch waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Wij helpen je op weg met een samenvatting van de mooiste wandelingen. In de natuur van de Biesbosch is van alles te ontdekken. Van korte routes van een paar kilometer tot stevige hikes van twintig kilometer. Je kunt je wandelingen vanuit diverse plekken starten waaronder Werkendam, Dordrecht, Drimmelen, het Biesbosch Museum of Hank. Onderstaand een overzicht van de routes inclusief afstand in kilometer, startpunt en highlights.
Het Griendpad: Een korte wandelroute die start vanaf het Dordrecht, lengte is ongeveer 5 km en je dompelt je niet alleen onder in de natuur maar ook in de cultuur tijdens deze hike Je ziet de sporen van de oude grindwerkers, zoals de griendkeet, onderweg kom je ook veel beversporten tegen. Goed opletten dus! Wij raden het aan om tijdens deze wandeling laarzen aan te doen of goede gaiters, veelal loop je op onverharde paten en vanaf april tot en met oktober is de route goed te bewandelen.
Natuurpad de nieuwe Merwede: Startpunt Oosthaven Dordrecht een wandelroute van 5 km waarbij je in de winter zeker laarzen nodig hebt. Het gebied loopt vaak onderwater, houd hier dus rekening mee. Je loopt bij dit wandelpad langs de Merwede tussen de Oost- en Zuidhaven in. Deze route is ook uit te breiden met de Tongplaat route.
Tongplaat: De Tongplaat route is ongeveer 4 km en start vanuit de Zuidhaven in Dordrecht. De Tongplaat is een nieuw stuk natuurgebied dat volop in ontwikkeling is.Door de rust op de plaat is er enorm veel dierenleven te vinden. Vooral watervogels vestigden zich hier en vleermuizen overwinteren in de bunkers in het gebied. Start met de looproute op de parkeerplaats in de Zuidhaven bij Dordrecht en wandel naar het uitzichtpunt waar je geweldig weids zicht hebt op de omgeving en de vogels die er leven. Kijk tijdens de wandeling goed om je heen want op de Tongplaat leven lepelaars, vele ganzen, eenden, steltlopers en soms laten de visarend en zeearend ook van zich zien.
Turfzakken en Zuiderklip: Een prachtige wandelroute gecombineerd met een overtocht per boot. Vanuit het bezoekerscentrum in Drimmelen ga je met de excursie boot de Biesbosch verkennen. Een heerlijk lange wandeling van ongeveer 10 tot 15 km. Je stapt van de boot de uitgestrekte polders in van de Biesbosch en je komt verschillende rijksmonumenten tegen zoals de Amaliahoeve en wandel door de waterlanden opzoek naar vogels, bevers en schotse hooglanders.
Oostwaardpad: Vanuit het Oostkilweg in Hank start de wandelroute van 21 km. Voor een unieke ervaring moet je zeker deze langere dagwandeling meemaken. Je wandelt overdag door de akkers van boeren en ’s nachts kun je kosteloos overnachten in een Griendhut. Dit is zeker geen plek als je houdt van luxe maar wel voor de echte avonturiers.
Jantjesplaat: Een van mijn favoriete wandelroutes in de Biesbosch het Jantjespad, een korte wandelroute van 3 km die start langs de Deeneplaatweg in Werkendam. Wandel over de weelderig begroeide paaden en kijk goed om je heen. Vogels zitten overal en bevers kun je zomaar tegen het lijf lopen. Zin in een langere hike? Dan kun je onderstaande routes er nog aanplakken. Via de Deeneplaatweg loop je zo over van de Jantjesplaat in de Hoge Hof.
Deeneplaat & Hoge Hof: 7 + 7 km, startpunt Jachthaven Werkendam
De natuur in dit gebied is ongelofelijk divers. Het ene moment loop je over een dijk door de polder met zicht op grote groepen grazers. Het andere moment wandel je over bruggen tussen de eilandjes door. Wilgenbos, kreken, lagunes en moeras. Je komt het hier allemaal tegen.
De Kleine Noordwaard: een wandelroute van ongeveer 10km die uitstrekt over de diverse polders. Weide uitzichten en prachtige groepen vogels. Verrekijker in de hand en genieten maar! Deze route is uit te breiden met een wandeling door de Polder Maltha waar de zilverreiger, watersnip en grote groepen eenden en ganzen leven. Je kunt hier een rondje van 5 kilometer maken met een stop bij de vogelkijkhut.