Er zijn maar weinig plekken in de Ardennen met zo’n karakteristiek uiterlijk als Dinant. Hoge herenhuizen, een prachtige kerk met op de achtergrond een enorme rostwand en daarbovenop staat het Citadel. Reden genoeg voor ons om naar het stadje aan de Maas af te reizen. En dan is er natuurlijk ook nog die beroemde zoon: Antoine Joseph ‘Adolphe’ Sax, de uitvinder van de saxofoon geboren en successen beleefden maar arm stierf in Parijs. Dinant wordt omschreven als de perfecta uitvalsbasis om de Ardennen te ontdekken en dat klopt redelijk.
Dinant is niet heel groot, het wordt vaak gezien als een van de mooiste steden van België, wat we natuurlijk niet kunnen ontkennen, maar wij denken dat er mooiere zijn. Zeker als je ook de moeite neemt om langs Durby te rijden. Historisch gezien heeft Dinant een strategische ligging aan het water en het werd gezien als een van de belangrijkste handelswegen van Keulen naar Parijs en van Brussel naar Luxemburg. Dat zie je dan ook terug in de vele herenhuizen dier er langs het water staan, hieraan herken je meteen dat het altijd een florerend stadje is geweest waarin ook rijkdom is terug te zin. Tijdens het prinsbisdom Luik hoorde Dinant dan ook tot de zogenaamde ‘Goede Steden’ van de onafhankelijke staat.
Het echte hoogte punt van Dinant, letterlijk en figuurlijk is de Citadel, helaas was deze bij ons bezoek aan de stad gesloten. Wegens de slechte weersomstandigheden. Je bezoekt de Citadel namelijk met een kabelbaan, die je vanaf de maaikade naar boven brengt. Je kan er ook voor kiezen om de oude trappen te nemen als deze geopend zijn, maar liefst 408 treden. Eenmaal op een hoogte van iets meer dan honderd meter kijk je uit over de land en water. Door de eeuwen heen is de Citadel maar liefst zeventien keer belegerd, hebben we ons laten vertellen.
In het centrum van Dinant kom je vele saxofoons tegen, dit riep gelijk vragen bij ons op. In het stadje is in 1814 Antoine Joseph Sax geboren, bekender als Adolph Sax. Op de brug over de Maas kom je vele kunstzinnige herinneringen tegen. De saxofoon is het instrument van Dinant geworden. Op de plaats waar zijn geboortehuis stond bevindt zich nu La Maison de Monsieur Sax, het huis van meneer Sax. Hier wordt de bezoeker meegenomen op een reis door het leven en het werk van de uitvinder.
Natuurlijk maak je tijdens je bezoek aan Dinant ook een bezoek aan de Leffe abdij en brouwerij, mijn favoriete bier wordt hier gemaakt en daarom ook zeker een bezoek waard. Bekroon daarom ook zeker in de stad de dag met een glas Leffe en een Couque, een koekje gemaakt van tarwe en honing.
Wij gaan zeker nog een keer naar Dinant, maar dan in de zomer! Dinant is in de winter een redelijk gesloten stad, vele bezienswaardigheden en restaurants zijn dicht in de winter. Ook de boottochten die hier te doen zijn, is een echte zomers activiteit, helaas! Ik had graag een tochtje gemaakt over de mistige maas, de mist geeft vaak een dromerig en bijna een mysterieus gevoel tijdens een boottocht.
In de maand december zijn er enkele winterse activiteiten te doen in Dinant, waaronder een kerstmarkt. Dit is echter geen aanrader, de kramen zijn minimaal en vaak sluiten ze vroeg. De markt zou van 17:00 tot 22:00 zijn en bij aankomst om 19:30 was alles al dicht, zeker balen als je hoge verwachtingen hebt van een kerstmarkt in een stad als Dinant.
Onze belangrijkste advies, Dinant is zeker een bezoek waard. Reken hier alleen geen hele dag voor, een middag volstaat. Het is de perfecte tussenstop als je op doorreis bent of om even de benen te strekken tijdens een lange autorit.