Een wandeling in het oergebied - wandelen in Maashorst

Je pakt je rugzak, trekt stevige laarzen aan en staat klaar om de ongerepte natuur van De Maashorst te verkennen. Hoelang je precies zult rondzwerven, is onbekend. Maar één ding is zeker: je staat op het punt om enkele van de meest adembenemende vergezichten in dit archeologisch rijke gebied te ervaren. Van fascinerende overblijfselen van lang vervlogen tijden tot de betoverende bossen, uitgestrekte heidevelden en unieke wijstgebieden, geen enkel detail zal aan jouw aandacht ontsnappen. Kies je route, laat je leiden door je nieuwsgierigheid en struin vrijelijk rond. Houd echter je ogen open, want voordat je het weet, sta je oog in oog met een van de wilde grazers die hier thuis zijn.

Natuur in de Maashorst

Wanneer je De Maashorst bezoekt, zal het je al snel opvallen hoe ongelooflijk gevarieerd de natuur en het landschap hier zijn. Hier vind je niet alleen oude bospaden, maar ook uitgestrekte heidegebieden, zandvlaktes en de unieke wijstgronden en open graslanden die het karakter van De Maashorst bepalen. Te midden van deze natuurlijke schatten liggen eeuwenoude grafheuvels die getuigen van een rijke geschiedenis. Bovendien kun je tijdens je verkenningstocht grote grazers tegenkomen, wat deze ervaring des te opwindender maakt. Een wandeling of fietstocht door dit prachtige natuurgebied is dan ook niet alleen leuk, maar ook een ware ontdekkingsreis door de verscheidenheid van de natuur.

Wilde grazers in het natuurgebied

In de loop der eeuwen heeft menselijke invloed het natuurlijke landschap aanzienlijk veranderd, maar nu wordt er ingezet op herstel. Het natuurgebied krijgt de kans om te herstellen en zijn oorspronkelijke, wilde karakter terug te krijgen. Een belangrijke rol hierin wordt gespeeld door drie indrukwekkende grazers die bijdragen aan het herstel van het natuurlandschap: de imposante wisent, de robuuste tauros en de charmante exmoorpony.

Deze grazers dragen bij aan het creëren van een wild, puur en authentiek landschap. Open plekken worden afgewisseld met donkere stukken bos, kleurrijke heidevelden strekken zich uit, drassige poelen vormen natuurlijke oases en torenhoge bomen domineren het silhouet. Het is een omgeving waar zowel planten als dieren zich helemaal thuis voelen, en waar de mens slechts toeschouwer is. Het resultaat is een echt oergebied, doordrenkt van historie en natuurlijke pracht.

Oog in oog met de grootste grazers

Het grootste nog levende landzoogdier van Europa, de wisent, ook wel bekend als de Europese bizon, was bijna een eeuw geleden op het randje van uitsterven, maar heeft een opmerkelijke comeback gemaakt. Deze majestueuze dieren bewoonden meer dan tweeduizend jaar geleden grote delen van Europa, zelfs in Nederland. Helaas verdwenen ze tegen het begin van de vorige eeuw uit onze regio. Gelukkig wordt er sindsdien met succes gewerkt aan de herintroductie van de wisent. De wereldpopulatie van de wisent is weer opgebloeid tot ongeveer 5.500 individuen, waarvan er zo’n 3.500 in het wild ronddolen. Enkele van deze majestueuze dieren hebben hun thuis gevonden in De Maashorst. Hier kun je je oerinstinct volgen en deze indrukwekkende dieren in hun natuurlijke omgeving observeren. Een ontmoeting met de wisent is een kans om een stukje Europese wildernis te ervaren dat weer tot leven komt.

Wandelroutes in de Maashorst

Het Bernhovenpad:

Het Bernhovenpad wordt gemarkeerd door de ‘Bernhoven eekhoorn’. De comfortabele route is aangeduid met de letter C en is speciaal ontworpen om rolstoeltoegankelijk te zijn. Voor een meer avontuurlijke ervaring is er de avontuurlijke route, aangeduid met de letter A. Deze route is ook toegankelijk met een aangepaste rolstoel voorzien van brede banden, die beschikbaar is voor uitleen in het ziekenhuis. 

Blauwe route: 2 km

Knooppunt: 28 – 27 – 13 – 12

Oranje route: 4 km

Knooppunt: 28 – 27 – 1 – 2 – 4 – 6 – 13 – 12

 

Berg en breukroute:

Het vertrekpunt van de Berg en Breukroute bevindt zich langs de Schansweg, ter hoogte van de Oude Bosweg. Hier is voldoende ruimte om uw auto of fiets te parkeren. Deze route maakt deel uit van het uitgebreide wandelroutenetwerk, waardoor u de flexibiliteit hebt om uw wandeling op elk gewenst punt te starten of uit te breiden met andere routes.

De Berg en Breukroute leidt u door een gevarieerd landschap rondom het buurtschap Bedaf. Dit gebied maakt integraal deel uit van natuurgebied De Maashorst, een van de grootste natuurlijke gebieden in Brabant.

Route: 6.5 km

Knooppunt: 43 – 97 – 6 – 27 – 1 – 2 – 46 – 42

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf rond te struinen door de Maashorst, dat doen wij het liefste! Zo kom je altijd voor verassingen te staan en je weet nooit wat je tegen gaat komen!

We zien je op het wandelpad!